Fagus sylvatica

Fagus sylvatica?

Ja... of in gewoon Nederlands, de beukenhaag.

 

Zo aan het eind van de winter is het het moment om kritisch naar de voortuin te kijken. Nou, daar waren we vrij snel uit, daar mag best wat aan gebeuren.

 

De voorkant, aan de sloot, is bedekt met Hedera die het niet goed doet en waar het riet steeds meer doorheen komt. En er staat een haag van Buxus met daarin Hortensia's. Ook deze hebben hun beste tijd gehad. Hup, alles eruit. We gaan voor gras met een paar bomen. (hierover later meer)

 

De zijkant, een stuk bestaande uit hardhouten palen, met daartussen rekken van betonijzer, met daar doorheen...

jawel, Hedera. En, jawel... ook deze deed het niet zo goed meer. Hup, alles eruit. Nou ja, Hup. In dit geval waren het vrij veel hupjes.

 

Eén van de dingen waar je als buitenklusser natuurlijk mee te maken hebt is het weer. Het is natuurlijk nog maar februari, maar goed, de winters van weleer met al hun kou hebben we wel gehad, blijkt steeds maar weer. Gisteren leek het zelfs wel een beetje voorjaar, een ideaal moment voor een buitenklusser om er een goede draai aan te geven.

Afgelopen weekend, na wat rekenwerk, het benodigde hout besteld. Gisteren werd het mooi op tijd geleverd. Het bestelde hout, beschoeiingsplanken, is nodig om het hoogteverschil (10-30 cm) in de percelen tussen de buren en ons op te kunnen vangen.

Na een middag stevig doorwerken, was de klus geklaard. De beschoeiing is geplaatst, zie foto.

(De palen die je ziet zijn van de oude situatie, deze moeten deels nog afgezaagd.)

 

En dan komen we eindelijk op het punt wat de naam van deze blog draagt. Fagus sylvatica, de beukenhaag.

 

Natuurlijk, het komt met meerdere onderwerpen aan de orde. Bijvoorbeeld als je het hebt over het weer, zoveel weermannen, of -vrouwen, zoveel weersverwachtingen. En ja, zoveel hoveniers, kwekers, of andere zogenaamde kenners op het gebied van de beukenhaag, zoveel meningen over het hoe en waarom en over alles wat met aankoop een aanplant te maken heeft.

 

Hoeveel stuks op een meter... 3, 4, 5, of zelfs 6?

Welke hoogte kun je het best aanplanten?

Wel of geen speciale aanplantgrond? En hoeveel dan?

Misschien is het beter om wat scherp zand toe te voegen.

 

Al deze hoeveelheid informatie gaat in een grote trechter, daaronder staat een bakje, de uitkomst mag daarin. En dan? Garantie tot aan de deur. Want daar zijn de meeste kenners het wel over eens, de Fagus sylvatica is een lastige voor wat betreft goed aanslaan. Fijn dat ze het er in ieder geval over één ding eens zijn.

 

Tot nu toe is de trechter nog niet helemaal vol, maar wat de uitkomst ook mag zijn, de beukenhaag gaat in maart de grond in.

 

En wat misschien wel het belangrijkste is, en door geen van de kenners genoemd wordt... Aanplanten moet je, net zoals het zetten van goede koffie, met liefde doen. Wij weten wat ons te doen staat!