Over de boom en de waslijn


Voordat we naar Opperdoes verhuisden stond dit al op mijn wensenlijstje. Een ouderwetse boeren waslijn: waaraan de was zo lekker kon wapperen in de wind. Maar ja, er was nog zoveel te doen…

Tijdens de verhuizing moest er al iets aan de lijn, er zat niets anders op dan een waslijntje te spannen tussen de Catalpa en het toen nog konijnenhok, nu kippenhok. De Catalpa zag er niet goed uit en stond in mijn beleving op de verkeerde plek, ik vond dat die er t.z.t toch uit moest, het was niet erg als de boom zou beschadigen door het rukken van de wind aan de was, en de boom de klappen op moest vangen. Wat later in de tijd hadden we even snel twee boompalen nodig, en we bedachten dat we die wel weg konden halen bij de Catalpa, want die ging er t.z.t. toch uit. Dus daar stond ie, met een lijn aan z’n stam, met daaraan veelvuldig de hoeslakens uit de B&B. Wonder boven wonder, hij hield stand. In het vroege voorjaar, vroeg ik Rick om toch maar eens de Catalpa te snoeien zoals het paste bij dit soort boom. Helemaal kaal, net als een knotwilg. Dat zou hij doen.. wat later in de week kwam ik thuis van mijn werk en in één oogopslag zag ik de kale stam. Het leek bijna alsof hij gewoon de hele kroon eraf had gezaagd, niks takken afgeknipt, nee gewoon horizontaal de zaag erin, je kon er zo een mooie voederplank voor de vogels opzetten. Ik was verbaasd, maar doordat de boom in de loop der jaren niet meer gesnoeid was, bleek takken knippen niet gelukt te zijn, dus toen maar zo. Nou ja, dan moest ie er in het voorjaar toch maar uit.. want het leek me ondenkbaar dat die nog uit zou lopen.

Maar toen, ik denk zo begin mei, piepten er toch een paar groene puntjes uit de stam, en nu half juli staat er een prachtige boom. Nog steeds met de was eraan, en betrap me erop dat, als ik de was ophang ik tegen hem praat. Ik beloof hem dat ik voorzichtig zal doen en dat, wanneer de nieuwe waslijnen klaar zijn, ik de lijn van zijn nek haal en hij dan in alle rust mag blijven staan. Ik voel me een beetje schuldig, omdat ik zo onaardig ben geweest: niet mooi genoeg en op de verkeerde plek, dan moet je maar weg...Mooie les voor mij, nooit meer doen dus.

De nieuwe waslijnpalen staan inmiddels, ze zijn prachtig.

En de boom? Die zal ik extra goed verzorgen.