Opperdoes/Medemblik

Opperdoes is een klein dorp met ongeveer 2000 inwoners,

waar de mensen elkaar nog kennen en gedag zeggen. Van oorsprong is Opperdoes een tuindersdorp, met name bekend om de, volgens velen, lekkerste aardappel ter wereld: de Opperdoezer ronde. Momenteel zijn er minder tuinders actief dan vroeger, maar nog steeds kenmerkt het gebied rond Opperdoes zich nog door grote stukken landbouwgrond waar met name aardappelen en kool op verbouwd wordt. Opperdoes ligt in West-Friesland, een waterrijk gebied, op steenworp afstand van het IJsselmeer. Ook het dorp Opperdoes zelf kent veel water in de vorm van slootjes, deze waren vroeger van levensbelang voor alle tuinders om hun producten te kunnen verplaatsen. Door al die slootjes wordt het pittoreske Opperdoes ook wel klein-Giethoorn genoemd.

De museum stoomtram, die van Hoorn naar Medemblik rijdt, heeft ook een station in Opperdoes. Deze trein of tram is één van de grote toeristische trekpleisters van deze regio. Echt een aanrader om hier een keer een ritje mee te maken. Het spoor loopt op een paar honderd meter van de B&B, en in het seizoen komt hij een aantal keer per dag vrolijk fluitend voorbij. Verder is het zeker leuk om een bezoekje te brengen aan de Bijenstal, als u alles over bijen te weten wilt komen en/of u van miniatuur treintjes houdt. Opperdoes ligt, zoals gezegd, op steenworp afstand van het IJsselmeer, het dichtstbijzijnde stadje is Medemblik, slechts vijf minuten met de auto, maar ook per fiets zeer goed te bereiken en eventueel ook per bus, die overigens op 100 meter van de B&B stopt. Medemblik is zeker de moeite van een bezoek waard, dit gezellige IJsselmeerstadje staat internationaal bekend om zijn watersportfaciliteiten en bruist daardoor, met name tijdens de zomermaanden, van de activiteiten.

Maar naast watersport heeft het meer te bieden: wat dacht u van het stoommachinemuseum, het bakkerijmuseum of het kasteel Radboud? De al eerder genoemde stoomtram heeft een stationnetje in Medemblik, vanaf dat station vertrekt vanaf de andere kant van de dijk een boot naar Enkhuizen. De route met de stoomtram in combinatie met deze boot is erg in trek bij toeristen en dagjesmensen.

In Medemblik zijn gezellige terrassen en een aantal restaurants. Deze zijn goed bereikbaar vanuit Opperdoes, per fiets, met de auto, maar ook via een goede busverbinding. Naast Medemblik is het lintdorp Twisk ook een bezienswaardigheid, een erg mooi dorp om doorheen te wandelen of te fietsen. Twisk ligt op een kilometer afstand van de B&B.  Mocht u iets verder van de B&B willen, dan kunt u naar Hoorn (15 autominuten), Enkhuizen (20 autominuten), Alkmaar (30 autominuten), Zaandam/de Zaanse schans (ongeveer 30 autominuten) of Amsterdam (ongeveer 45 autominuten).

Rond Opperdoes kunt u heerlijk wandelenfietsen, genieten van de watersportmogelijkheden of sportvissen. Houdt u van golf? De 18 holes openbare golfbaan de Vlietlanden ligt op slechts 5 autominuten van de B&B.

Naar Medemblik met openbaar vervoer?

Er is een zeer goed busverbinding. Er is een halte op 1 minuut lopen van de B&B. De bus brengt u in ongeveer 10 minuten naar Medemblik.

(2 x retour is ongeveer 6 Euro).

 

Wilt u fietsen maar u neemt niet uw eigen fiets mee? Wij hebben een dames- en een herenfiets te huur voor 5 Euro per dag.

Klik voor meer info over Medemblik en omgeving
Klik voor meer info over Medemblik en omgeving